Implantologija

Implantologija je jedna od specijalističkih grana stomatologije koja se bavi zamjenom izgubljenog prirodnog zuba umetanjem zubnog implantata unutar kosti donje ili gornje čeljusti. Implatati su napravljeni od titana koji je biokompatibilan materijal i ne izaziva reakciju organizma s posljedičnim odbacivanjem. Implantati su obično u formi vijka i umeću se tijekom manjeg kirurškog postupka koji se izvodi u sterilnim uvjetima. Nakon implantacije mora se pričekati od 3 do 16 tjedana, u kojem implantat mora srasti s kosti, a koji ovisi o vrsti i stanju zatečene kosti. Nakon perioda osteointegracije implantati se mogu opteretiti te se izrađuju fiksni ili mobilni protetski radovi.

Implantati se koriste za zamjenu:

  • samo jednog zuba (kada su susjedni zubi zdravi i izbjegava se njihovo brušenje kako bi podržavali «klasični most»)
  • više susjednih zuba, kako bi implantati poduprli fiksni most (a zbog velikog razmaka preostalih zuba ponekad i nije moguće izraditi «klasični most»)
  • kada nedostaju svi zubi, moguće je s nekoliko implantata poduprijeti kompletni fiksni most (za nadomjestak 12 zubi potrebno je 6 do 8 implantata)
  • kada nedostaju svi zubi, moguće je s nekoliko implantata poduprijeti mobilnu protezu (2 do 4 implantata)

 

Implantati zamjenjuju izgubljene prirodne zube, međutim nemaju identična biološka svojstva. Također ih nije uvijek moguće koristiti (kada pacijenti boluju od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i sl.). U slučajevima kada je prisutnost i kvaliteta kosti oskudna, implantate nije moguće postaviti bez prethodnog presađivanja pacijentove kosti preuzete s drugih mjesta (najčešće s donje čeljusti).

U našoj ordinaciji koristimo najkvalitetnije implantate tvrtke Straumann (www.straumann.com).