Estetika lica

Botox

Botox je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji blokira prenošenje signala sa živca na mišić i na taj način sprječava kontrakciju mišića. U posljednjih nekoliko godina koristi se u medicini u liječenju različitih bolesti mišića i živčanog sustava, kao i u terapiji smanjenja pojačanog znojenja u području pazuha.

Upotreba botoxa u estetskoj medicini

Iako se botox u estetskoj medicini koristi svega nekoliko posljednjih godina, već je široko prihvaćen u terapiji uklanjaja i smanjenja bora na licu. Bore lica su posljedica svakodnevnih pokreta mišića i kože lica s ciljem iskazivanja emocija. Kontrakcija i relaksacija mišića posebice je vidljiva na obje strane nosa, između obrva i oko očiju. Injekcijom botoxa blokira se rad željenih mišića rezultirajući smanjenjem neestetskih pokreta lica. Koža tretiranih područja postaje zaglađenija i s manje bora, postižući efekt pomlađivanja. Najbolji rezultati postižu se u gornjoj trećini lica, smaljujući ili čak uklanjajući bore oko očiju, između obrva i na čelu.

Rezultati botoxa se postižu u kratkom vremenu, prvi efekt već nakon 24-48 sati, a jedan tjedan nakon zahvata vidi se konačni rezultat. S obzirom da njegov učinak opada tijekom vremena, što ovisi o pacijentu i mjestu aplikacije, tretman bi trebalo ponavljati svakih nekoliko mjeseci. Nakon nekoliko aplikacija, tonus mišića se smanjuje, čime oni postaju sve zaglađeniji, kao i koža poviše njih.

Upotreba botoxa u stomatologiji

Upotreba botoxa u stomatologiji (Botox® ili Dentox® u stomatologiji) je jednostavan nekirurški zahvat. Terapija se sastoji od aplikacije nekoliko malih injekcija botoxa direktno u mišić koji se želi ‘paralizirati’. Blokadom pojedinih mišića lica može se pomoći TMD pacijentima (bruksizam) u smanjenju ponavljanja i snage zagriza. Na ovaj način umanjuje se destruktivni efekt na zube, zubno meso i zglob čeljusti, kao i osjećaj neugode, boli lica i žvačnih mišića. Prednost botoksa je i njegov privremeni efekt, što je važno kod pojačane blokade mišića. Ponavljanje postupka može dovesti i do atrofije mišića i sve rjeđim dolascima na tretmane.

Fileri hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je sastavni dio kože, a njen nedostatak dovodi do formiranja bora i nezadovoljavajuće estetike lica. Količina koji se nalazi u koži s godinama se smanjuje te ga je potrebno nadoknaditi unosom umjetnog hijalurona.

Estetski tretmani hijaluronskom kiselinom

Riječ je o injekcijskom tretmanu kojim se u kožu unosi punilo (filer) za uklanjanje bora i prevenciju starenja kože.

U našoj ordinaciji koristimo Juvederm i Restylan filere koji su jedni od najpoznatijih proizvođača filera na svijetu. Riječ je o specijalnom gelu kojem je podloga hijalouronska kiselina, a koja je vrlo slična onoj u našoj koži. Radi se o proizvodu neživotinjskog porijekla, što znači netoksičnom spoju s minimalnim rizikom za alergiju i s minimalnom osjetljivošću kože na mjestu unosa.

Tretmani se mogu prilagoditi svakom pacijentu posebno u skladu s njegovim željama, a rezultati su odmah vidljivi. Gel je proziran i unosi se pod kožu u malim dozama s ciljem povećanja volumena i poboljšanja strukture kože. Također ni na koji način ne remeti mimiku i izgled lica. Na svijetu su Juvederm i Restylan dermalni fileri primjenjeni u preko 10 milijuna zahvata, što pokazuje uspjeh i sigurnost ovih proizvoda.

Trajnost učinka tretmana vrlo je individualna i prosječno traje 6-12 mjeseci, čak i do 18 mjeseci u slučajevima ponavljanja tretmana. Na ovaj način pruža se mogućnost ponavljanja tretmana radi održanja postignutih rezultata.

Hijaluron se koristiti za postizanje efekta pomlađivanja kože, za izravnavanje nabora i bora, povećanje usana i oblikovanja kontura lica. Najčešće  područja korištenja su nazolabijalne brazde (od korijena nosa do kuta usana), glabelarne linije (između obrva), bore oko usta i očiju, no može se koristiti i za druga područja.

www.juvederm.com
www.botoxcosmetic.com
www.restylane.com