Fiksni ortodontski aparati

Kod odraslih pacijenata koriste se fiksni ortodontski aparati. To je najučinkovitija i najčešće korištena metoda rješavanja ortodontskih problema. Fiksni aparat sastoji se od prstenova ili tubica koje se postavljaju na prve trajne molare, bravica koje se posebnim ljepilom lijepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze kroz središnji utor na bravici. Žičane lukove u slotu (utoru) bravice mogu držati žičane ili gumene ligature i tada govorimo o konvencionalnim ili “klasičnim” bravicama.

Puno bolja, modernija i za pacijente svakako ugodnija varijanta su samoligirajuće bravice. Kod takvih bravica nema za sluznicu iritirajućih “žičica” ili gumenih ligatura koje zadržavaju naslage hrane i teško ih je pravilno čistiti nego žičani luk u slotu pridržava klip ili “vratašca” koja se otvaraju i zatvaraju. Zbog svojih mehaničkih svojstava, ove bravice smanjuju broj posjeta ordinaciji i skraćuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove osnovne podjele na klasične i samoligirajuće bravice, postoji naravno i podjela na metalne i estetske bravice te na lingvalne koje se lijepe na unutarnju “lingvalnu” površinu zuba i zbog toga su potpuno nevidljive.

Fiksne aparate (“bravice”) na zube postavljaju (lijepe) iskljucivo specijalisti ortodonti i njih pacijenti ne mogu sami skinuti.
U našoj ordinaciji koristimo isključivo najbolje tehnike i najmodernije materijale tvrtki Ormco (Damon Clear,Ice), Forestadent (QuicKlear) te GAC (InOvation C) te cemo, ovisno o Vasoj anomaliji i Vasim zeljama, odabrati sto bi bilo najbolje za Vas.

Upamtite, ortodontski aparati nisu vise samo za djecu, a ono sto cete dobiti ortodontskom terapijom -prekrasan osmijeh i samopouzdanje, poboljsana harmonija lica, eliminiranje losih navika te zdravlje kompletnog orofacijalnog sustava, zaista nema cijenu.