Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05
This is an example of a HTML caption with a link.

Dentalna protetika

 • Fiksni protetski radovi

  Fiksni protetski radovi su stomatološki nadomjesci kojima se nadomješta jedan ili više zubi koji nedostaju, obnavljajući njihovu funkciju i estetiku. Prvo je potrebno izbrusiti zube radi stvaranja prostora za fiksni rad, tijekom čega se uklanja i mogući karijes, kao i dijelovi zuba koji nemaju dobru potporu.

  Razlikujemo nekoliko vrsta fiksnih protetskih radova, poput krunica, mosta i fiksnih radova na implantatima. Krunicom se nadoknađuje zubna kruna jednog zuba i pokriva zubnu strukturu koja je prije podupirala prirodnu krunu. Mostom se nadomješta nedostatak jednog ili više zuba trajno povezujući zube ili implantate uz bezubi prostor.U slučajevima kada je struktura zuba jako oštećena potrebno je izraditi nadogradnju koja se cementira u kanale korijena i koja nadoknađuje zubnu strukturu potrebnu za prihvat krune.

  U izradi krunica i mostova koriste se različiti materijali. Metal pokriven keramikom (metal-keramika) je, još uvijek, nejčešći izbor. Suvremena stomatologija razvila je mnogo materijala odličnih estetskih karakteristika, poput cirkonij-keramike i pune keramike.

  Tijekom perioda izrade krunica i mostova zubi se prekrivaju i zaštićuju privremenim krunicama. Najčešće se izrađuju iz plastičnih ili kompozitnih materijala i imaju istu funkciju kao i trajni radovi, tj. omogućuju žvakanje i govor.

  Mobilni protetski radovi

  Pod protezom podrazumijevamo zubni mobilni nadomjestak koji zamjenjuje nedostajuće zube i naslanja se na meke i tvrde oralne strukture. S obzirom na broj zubiju koje nadomještaju razlikujemo djelomične i potpune proteze.

  Potpune proteze nadoknađuju sve zube gornjeg ili donjeg zubnog luka. Izrađuju se iz akrilata koji bojom odgovara mekim tkivima usne šupljine i akrilatnih ili keramičkih zuba različitih boja i oblika. Ugradnja 2-4 implantata na koje se proteza povezuje znatno unapređuje retenciju i stabilizaciju proteze u ustima, što je iznimno značajno za donju protezu.

  Djelomična proteza izrađuje se za djelomično bezube pacijente, a koji ne mogu dobiti most iz različitih razloga (nedostaju stražnji zubi koji bi nosili most, parodontološki kompromitirani zubi, financijski razlozi). Osim akrilata u izradi se koristi i metalni skelet koji se lijeva iz različitih legura, od kojih je kobalt-krom legura najčešće korištena, a koji znatno poboljšava i učvršćuje njenu strukturu. Nekoliko je konstrukcijskih rješenja kojima se djelomične proteze odupiru odizanju s ležišta. Najčešće se izrađuju metalne kvačice koje se hvataju za susjedne zube, dok su kopče (atačmeni) estetski prihvatljivije rješenje jer se ne vide van usta. Sastoje se od dva dijela, ‘muški dio’ koji je pričvršćen za krunicu i ‘ženski dio’ za protezu.

Galerija slika

Više

Kako do nas?

 • Adresa:
  Đorđićeva 10
  10000 Zagreb
  Telefon: 01/4817 301
  Fax: 01/4817 302
 • E-mail:
  domina.reljanovic@gmail.com
 • Radno vrijeme:
  ponedjeljak i srijeda - popodne
  utorak, četvrtak i petak - prijepodne
  ostalo po dogovoru

Javite nam se